Tjenester

Individualterapi

Oppmerksomhet

Når vi kommer i terapi, er det som regel fordi noe har blitt for vanskelig i livet. Problemer oppleves som problemer, fordi de støter mot eller fjerner oss fra det som er viktig for oss, fratar oss opplevelsen av å ha valg eller fører oss inn i sorg, savn, redsel, forvirring eller slitende ambivalens. Mange av oss prøver å tenke og analysere oss frem til løsninger på det vanskelige med både energikrevende og repeterende tankemønster som følge. Andre ganger kan vi forsøke å skyve tankene unna, ikke snakke om det i håp om at det vanskelige forsvinner av seg selv. Når vi ikke klarer å endre på det som er vanskelig, kan vi både oppleve skam og fortvilelse. I terapeutiske samtaler søker vi å få fatt i det som er viktig for deg og det livet du foretrekker å leve. Noen ganger kan det å erkjenne livet slik det faktisk viser seg for deg, være første steg for varige endringer. Da blir det å øve opp egen oppmerksomhet på og i livet viktig. Det kan by på hardt arbeid, men det kan være det som skal til for å kunne gjøre viktige og gode valg i livet.

 

Verdighet - å møtes med åpenhet

Noen kan kvie seg for å snakke åpent med en terapeut i frykt for å røre ved smertefulle deler av livet. Vi kan kalle det sjelens blåmerker. For noen er det både skummelt og vondt å berøre egen skam. Vi har alle ulike måter å unngå det vanskelige på; noen snakker seg lenger inn i problemer, andre holder ordene tilbake. Resultatet kan bli det samme; vi kommer bort fra hverandre, vi blir engstelige og kanskje redde for å bli bedømt eller satt i bås. Ved å velge å gå i samtaler hos meg kan det være godt å vite følgende: Jeg vil at du skal oppleve å møtes med nysgjerrighet, varme og uten bedømmelse. Hvor annerledes og rar du enn måtte føle deg, skal du vite at du at det bare er det å være menneske du driver på med!

Bestill time

Parterapi

Vi sliter…

Inn i samlivet har vi med oss individuelle erfaringer, verdier og forventninger til hva et kjærlighetsforhold skal være. Fra starten i et forhold bringes vi gjennom mange stadier av forandring som byr på ulike utfordringer i de forskjellige livsfasene. Noen par takler utfordringer i forholdet på egenhånd, men mange trenger støtte til å komme ut av mindre hensiktsmessige mønstre.

 

Konflikt og vonde mønstre

Vi kan oppleve at samlivet blir omdannet til en scene for maktkamp, der vi med ulike strategier fortvilet forsøker å bli sett og hørt. Taushet kan oppleves som øredøvende, og vonde ord overskygger det gode i samlivet. Noen forsøker å redusere seg selv for å komme den andre i møte. Da kommer ufriheten inn, og samlivet blir trangt. Andre føler at de må ikle seg rustning for å holde ut. Konsekvensen kan være sinne, fortvilelse og ensomhet. Intimitet blir snart umulig, for intimitet er forbundet med at du kan være deg og den andre kan være seg. Det kan være vanskelig å vite hvem man er når konflikter styrer samlivet. Situasjonen kan føles forvirrende og fastlåst. I slike situasjoner kan vi ha utbytte av parterapi. Da kan vi jobbe med å forstå meninger i ord og handlinger for å se både oss selv og den andre i et klarere lys, og vi arbeider med temaet anerkjennelse. Et viktig spørsmål for mange er hvordan vi kan være sammen og forbli et selv. Vi kan spørre hvordan vi påvirker eller blir påvirket. Hva er viktig for deg? Hva trenger du og hva kan du gi? Hvordan kan vi også leve? Det finnes en frihet i å vite at vi har valg. ​


Komme alene?

Er det slik at den ene i paret ikke ønsker å gå i parterapi, er det likevel mulig å jobbe med forholdet. Vi jobber da individuelt med fokus på relasjonen.

 

Skilsmisse?

For noen kan likevel utgangen være en erkjennelse av at samlivet bør opphøre. En slik avgjørelse føles lettere å bære om følelser som bitterhet, skyld, skam, sorg, manglende forståelse og svik bearbeides. Brudd kan være en kilde til nytt liv, og jo mer respektfullt det skjer jo lettere blir fortsettelsen. Dette kan vi også jobbe med i parterapi.

Bestill time

Familiesamtaler

Familien i stå?

I blant opplever vi at familien går i stå; at vi ikke når frem til hverandre. Foreldre kan ha en slitende og ulykkelig opplevelse av å ikke komme på lag med barna. De kjemper imot dem for å sette grenser og gjøre det rette. Foreldre kan oppleve at de ikke forstår barnas reaksjoner, de blir utrygge på seg selv og sin rolle som foreldre. Kanskje slites foreldrene seg imellom i uenighet om oppdragelsen.

 

Familiekonflikter handler også om forhold til svigerforeldre eller egne voksne foreldre, med spørsmål som kretser om tradisjoner, makt, grenser, innflytelse og lojalitet. Det kan også handle om ny-familienes komplekse struktur, med egne og felles barn, eks-partnere, ste-foreldre og ste-besteforeldre. 

 

Kom sammen med de som bryr seg

I familiesamtaler kommer hele eller deler av familien sammen. Også venner og andre som er viktige for familien kan være med. Samtalene bygges opp slik at hvert familiemedlem skal oppleve seg sett, hørt og forstått ut fra egen opplevelse og egen identitet. 

 

Barnas stemme skal alltid lyttes til

Når foreldre og barn kommer sammen vil alltid barnas stemme måtte lyttes ekstra til. Det gjelder også om barna er voksne. Dette kan for noen voksne være utfordrende, men må sees i et perspektiv der voksne og barn har et asymmetrisk forhold til makt og ansvar.

 

I familiesamtaler holdes en stram regi. Vi jobber med å skape et rom der vi kan anerkjenne den andres opplevelse og ta ansvar for hvordan vi påvirker og blir påvirket. Dette gjelder alle de voksne i rommet.

Bestill time

Gruppeterapi

Har du et ønske om å lære mer om deg selv i relasjon til andre, eller kanskje du føler at du er alene om å streve. Da kan det være at du har utbytte av gruppeterapi.

 

I gruppeterapi samles faste deltagere jevnlig for samtaler ledet av terapeuten. Det kan være ulike temaer for gruppen, men ofte utvikles det som blir fokus gjennom det som naturlig tas opp av deltagerne i gruppen.

 

Det som skjer i gruppeterapi kan speile slik vi håndterer verden utenfor terapirommet, men vil være et tryggere sted å utforske hvordan vi samspiller. Mange opplever det å samtale i gruppe som en unik mulighet for innsikt i egne og andres handlingsmønstre og et rom for å bli mer klar over hvordan de påvirker og blir påvirket av andre. Gruppeterapi er til tider krevende arbeid, men kan være den trygge rammen som er nødvendig for å bli klokere og øke opplevelsen av fellesskap og håp.

En gruppe med meg kan være fra 4-8 deltagere. Fra mai 2021 starter vi «On going-open ended» gruppe. Det betyr at hver deltager binder seg for 5 kvelder om gangen, og nye deltagere kan starte når det er ledig plass. Hvert møte varer i to timer. Interesserte har én individuell samtale med gruppeterapeuten før deltagelse i gruppen. Dette er for å avklare forventninger til gruppeterapi og om tilbudet er riktig for den enkelte. Alle gruppens deltagere forplikter seg til moralsk taushetsplikt med hensyn til hva de andre deltagerne deler i gruppen.

 

Høres dette spennende og fint ut? Kontakt meg gjerne for en nærmere prat om deltagelse i gruppe!

Sagt om gruppeterapi:

 «Jeg har blitt mye bedre til å være sammen med andre etter at jeg har vært i gruppeterapi. Den omsorgen og empatien jeg har gitt mine andre gruppemedlemmer har hjulpet meg enormt mye i min egen selvkritikk. Andre i gruppa kan klare å sette ord på følelser som du selv ikke klarer. Jeg tror veldig mange hadde hatt godt av å gå i gruppe».

Bestill time

Samtale med barn og unge

Dagens samfunn er på flere måter mer krevende å vokse opp i enn for bare noen få ti-år siden. Sosiale medier og samfunnets generelle fokus på selvrealisering, status og vellykkethet, skaper usikkerhet og krevende selvbilder. Samtale med en terapeut kan bidra til å nøste opp i floken av egne forventninger og samfunnets tilsynelatende høye krav mot barn og unge. 

 

Skapende samarbeid

Mitt hjerte har alltid ligget hos barn og unge. Ønsket om å støtte de yngste som strever i livet, var en av drivkreftene bak min mastergrad i familieterapi. Jeg har i tillegg over 25 års erfaring som skapende dansekunstner i arbeid med og for barn og ungdom. Denne kompetansen gjør meg til en leken og kreativ familieterapeut som ikke er redd for å lage rammer rundt samtaler slik at de engasjerer den unge. Noen ganger passer det ikke å sitte stille å prate seg til endring i livet. Kanskje er det nødvendig å tegne, klappe en hund, forme figurer med leire, kaste ball og bevege oss. Det finnes en frihet til å gjøre terapien litt annerledes, der målet er å finne et språk hvor vi kan nærme oss hverandre og slik utforske det gode og vonde sammen!

 

Samtykke på vegne av barn

Er barnet under 16 år, er hovedregelen at den eller de som har foreldreansvar skal samtykke til samtaler.

 

Er ungdommen over 16 år er hen helserettslig myndig. Det betyr at det er mulig å kontakte samtaleterapeut uten at foreldre får informasjon. Hvis det er nødvendig for å kunne ta godt vare på den unge mellom 16-18 år, kan imidlertid foreldre få informasjon om den unges helse. Dette skjer i tilfelle etter at ungdommen har fått informasjon.

Les mer om dette på barneombudet.no

Bestill time

Samtaler utenfor terapirommet

Vandresamtaler

For noen kan det bli for nært å sitte inne på et kontor ansikt til ansikt med øyekontakt. Da er det mulig å møtes til terapeutiske vandresamtaler. Dette er samtaler mellom klient og terapeut som foregår ute på tur; det kan være langs sjøen og i skogen på kjente turstier. For mange har denne måten å samtale på vært forløsende. Bevegelse setter i gang blodsirkulasjonen øker, og endorfiner utløses - noe som gjør godt for både kropp og psyke. En rekke studier viser også at bevegelse demper uro og øker kreativiteten, slik at hjernen stimuleres til å finne nye måter å se problemer på. Det å møtes ute i naturen i en felles aktivitet, ser også ut til å ufarliggjøre rammen rundt terapeutiske samtaler. Dette opplever jeg i praksis gang på gang med klienter på vandresamtaler.

 

Vi avtaler på forhånd hvor vi skal gå, hvordan vi forholder oss hvis vi møter andre og vi blir enige om tempo og tid for samtalene. Slik ivaretas den trygge rammen rundt samtalen selv om vi ikke sitter inne på et kontor. 

 

Klienten bestemmer hva samtalen skal inneholde. Det viktige i disse samtalene er å søke det som er verdifullt for den enkelte; det kan handle om jobb, familie, relasjoner eller eksistensielle overganger i livet som man trenger støtte av en erfaren terapeut for å stå i.

 

Slik ivaretas en trygghet rundt samtalen selv om vi ikke sitter inne på et kontor.

Bestill time

Digitale samtaler

Jeg tilbyr samtaler via teams og zoom som et alternativ til vandresamtaler eller samtaler på mitt kontor. Det muliggjør at vi kan opprettholde relasjoner selv i en tid der vi ikke kan møtes fysisk innendørs.

Bestill time

Temagruppe

Jevnlig har vi gående samtalegrupper der vi har et felles tema i livet. Det kan være foreldre som trenger støtte i foreldrerollen, ungdommer som ønsker å snakke sammen med andre ungdommer eller støttegruppe for mennesker i sorg. Samtalegruppene kan vare over flere ganger eller bare én kveld. Terskelen for deltagelse er lav; vi møtes for å reflektere og bli klokere sammen. Gruppen ledes av terapeut.


Følg med på blogg og i sosiale medier for oppstart av nye temagrupper.

Bestill time
Share by: